CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN
20131209_165651.jpgaarnoud 2.jpgArash-Nikkhah-photo-227.jpg
f.jpgHi-Fiveportret.jpgimage.png
IMG_6079 bewerkt Breas.jpgKoorreis2013-3119.jpgPlusreis Praag 2.JPG
Plusreis Praag1.JPGRudolfinum Praag 2014 575 .jpg 
   
   
   
   
[1] 

Succesvolle concerten Plus Koorreis

Reactie van de dirigent:

Beste koorvrienden,

Allereerst wil ik jullie allemaal veel gezondheid en geluk toewensen voor het komende jaar. Fijne herinneringen heb ik nog steeds aan de repetitiedagen in Woerden. Er werd geweldig gestudeerd en wat hebben jullie thuis ook veel gedaan. Dat was echt te merken. Complimenten daarvoor. Toen ik thuiskwam uit Leipzig moest ik echt even alles laten bezinken. Het was een geweldige en overweldigende reis. Er werd een behoorlijke aanslag gepleegd op jullie uithoudingsvermogen, maar daar kregen we met elkaar ook heel veel voor terug.

Allereerst was daar de repetitie in de Maarten Luther Universiteit in Halle. Wat een mooi gebouw en wat een mooie ruimte met een prachtige akoestiek waar we repeteerden. Zo uit de bus en dan ineens met het orkest repeteren. Knap. Toen al werd me duidelijk dat het mooie concerten zouden worden. Sommige details waren sommige mensen vergeten, maar dat was weer spoedig bijgesteld.

Daar heb ik ook Wendy Krikken aan jullie voorgesteld, die Margaret Roest verving vanwege een zware keelonsteking die ze had opgelopen. Ira Spaulding voelde ook een keelprobleem opkomen, dus zong hij die repetitie niet veel om tijdens de komende concerten fit te zijn en.. dat is hem geweldig gelukt.

In het hotel een heerlijk dinerbuffet en prachtige kamers. Ook weer een pluspunt voor de sfeer.
Zaterdag was de vuurdoop. Boven bij het orgel was het adembenemend om de kerk in te kijken. Wat was hij lekker vol. Dat motiveert ook enorm. Jullie hebben daar echt heel goed gezongen met een geweldige begeleiding van Aarnoud de Groen. Mijn angst was toen de opkomst van het publiek tijdens het avondconcert. Die angst was niet terecht, want ook daar waren ongeveer 300 mensen.

De Pauluskirche in Halle bleek over een prachtige akoestiek te beschikken. Een fijne kerk om een concert te geven. Jan Vayne maakte zijn reputatie waar. Ik werk heel vaak met hem en hij begeleidt zo fantastisch, evenals Aarnoud, betrouwbaar en met een luisterend oor naar wat er om hem heen gebeurt.

Het orkest bleek van uitstekende kwaliteit te zijn. De trompettist mag niet onvermeld blijven in de aria die Ira Spaulding zong. Erg plezierige mensen om mee te werken en bereid om zich in te zetten voor een klinkend resultaat. Je zag hen ook genieten van de mooie muziek van Rutter en Faure. Ik had gezorgd dat alle arrangementen bij hen terecht waren gekomen. Dat was veel voorbereidend werk, maar als er dan zo wordt gespeeld, geeft dat grote voldoening.

Ira was onovertroffen in zijn spiritual. Het was muisstil in de kerk en wat me opviel dat men uit enthousiasme met de voeten ging stampen bij het applaudisseren. Dat gebeurde ook regelmatig bij de koorzang.

Wat heeft Wendy het geweldig gedaan. Bijna zo van de straat geplukt en dan deze inzet en charme. Ik ben er bijna zeker van dat zij een grote toekomst tegemoet gaat. Haar Bach aria, begeleidt door Jan Vayne was bijzonder mooi.

HET KOOR…. Er stond een geweldig koor. Het publiek en de orkestleden die ik gesproken heb, konden nauwelijks geloven dat het geen bestaand koor was. Er stond een eenheid van klank en aandacht. Het was echt heerlijk om die avond met jullie te werken en dan met die geweldige begeleiding van de musici. Diverse keren heb ik gedacht dat er een jong koor stond. Met name de sopranen straalden bij diverse nummers. Indrukwekkend klonk tot slot het Sanctus van Gounod. Ook de teneuses (tenorita’s, zoals Aarnoud ze noemde) mengden zich uitstekend in de klank van de tenoren en dat is eigenlijk zeldzaam.

De volgende ochtend was even heftig. Heel vroeg weer uit te veren en dan ineens die indrukwekkende Kreuzkirche binnenkomen. Wat een ruimte en wat een orgel. Ook daar lukte het weer uitstekend. Sommige mensen moesten nog even wakker worden, maar dat was snel geregeld toch ? Het waren heftige trappen die we moesten beklimmen en betreden. Ik heb jullie allemaal boven zien komen en ik ben blij dat jullie mij niet hebben gezien bij aankomst……

Een compliment is ook op zijn plaats naar de reisleiders die altijd een luisterend oor hadden voor de deelnemers en voor Klaas Touwen die namens de PLUS deze reis heeft bedacht en uitgestippeld.

Daarna Dresden bekijken. Wat een indrukwekkende stad. Voor mij was het de tweede keer om daar te zijn, maar het is zo geweldig om te zien hoe men de oude binnenstad weer heeft opgebouwd.

Beste mensen, ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie inzet, enthousiasme, uithoudingsvermogen en vooral de muzikaliteit. Nog steeds zie ik beelden voor me van datgene wat we allemaal gezien en meegemaakt hebben.

Ik hoop dat we elkaar in de toekomst nog een keer zullen treffen bij een mogelijk volgende happening,

Met vriendelijke groeten,

Gerard Breas.terug
CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN
20131209_165651.jpgaarnoud 2.jpgArash-Nikkhah-photo-227.jpg
f.jpgHi-Fiveportret.jpgimage.png
IMG_6079 bewerkt Breas.jpgKoorreis2013-3119.jpgPlusreis Praag 2.JPG
Plusreis Praag1.JPGRudolfinum Praag 2014 575 .jpg 
   
   
   
   
[1]