CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN
Arena 3.jpgGardameer.jpgGroepsfoto Italiëreis 2018 - 2.jpg
IMG_5890.jpgIMG_5894.jpgP1010401.jpg
P1010411.jpgP1010430.JPGP1010437.JPG
   
   
   
   
   
[1] 

Sfeerverslag reis: ‘Van Monteverdi tot Verdi’

De weergoden waren ons gunstig gezind. Geen spat regen, meestal stralende zon en lekker warm.

In Verona, de stad van Monteverdi kwamen wij tweemaal. Tijdens een stadswandeling konden wij ons vergapen aan de prachtige gebouwen. We kregen verhalen over Julia en ‘s avonds hoorden we in een mooie barokke concertzaal een prachtig concert. Om naar onze zitplaatsen te komen moesten we wel flink wat trappen op klauteren. Helaas was er geen lift in het gebouw. Maar het was de klim meer dan waard. Sol Gabetta soleerde in een prachtig celloconcert van Lalo: een liefdesspel tussen cello en celliste! En Mikko Franck is waarschijnlijk één van de weinige dirigenten die zittend dirigeert. 

Donderdag liepen wij opnieuw door Verona op naar de Burcht Castelvecchio. Wat moeten muziekliefhebbers nu in vredesnaam in een burcht? De verassing was des te groter dat er een enorme collectie prachtige religieuze kunst tentoongesteld werd. Veel goed bewaarde werken van Veronese, zelfs vroeg-middeleeuwse kunst. Er hing ook een schilderij van Rubens.

In de Arena konden we ons een voorstelling maken hoe operavoorstellingen zouden moeten zijn en klinken. Helaas is in oktober het seizoen al afgelopen.

’s Avonds kregen wij de prachtige uitvoering te horen van Mozarts Requiem door het Holland Concert Choir en Orchestra in de San Fermo Maggiore kerk. Deze kerk ligt een beetje afgelegen buiten de enorme drukte rond het huis van Julia en de Arena, maar is zeer bijzonder. Je vindt er een verrassend mooie bovenkerk in romaans-gothische stijl, slechts een schip met een houten plafondconstructie over de hele lengte. Bewonderenswaardig hoe zij vroeger op grote hoogte dit soort constructies konden maken. Het concert was ook een prestatie: 150 zangers die met weinig repetities een mooie uitvoering hebben neergezet.

En dan Venetië, de stad van Vivaldi. De tocht per Vaporetto door Canal Grande was al een belevenis. Zo rommelig als Italianen kunnen zijn zo is ook het verkeer op het water. Wat een chaos. Ook de ontmoeting met de gids ging wat Italiaans. Kwam zij nu wel of niet. Uiteindelijk heeft iedereen de sfeer van Venetië geproefd. Sommigen op eigen houtje, een klein groepje met de gids. Voor de meesten voor herhaling vatbaar. Zoveel moois is er te zien. Een enkeling vond één keer wel genoeg. Avontuurlijk was het wel: Liliane verloor haar stokken in het water. Gelukkig werden die door behulpzame Italianen er weer uit gevist. De kleine groep die met de gids mee was werd door haar op een verkeerde Vaporetto gezet. Maar met twee keer overstappen en wat doorvragen kwamen beide groepen toch tegelijk bij de bus weer aan.

 Wat maakt het ook uit het is tenslotte vakantie. Maar van “Dolce far niente” kwam niet zo veel. De lunchtijd in Cremona werd zo krap dat Edith, Hannie en Liliane uiteindelijk het brood maar mee gestolen hebben. De koffie was wel afgerekend, maar tijd voor de rest van de bestelling was er niet meer. De gids stond weer klaar.

Cremona had weer andere verassingen in petto: van stille violen in vitrines in het museum naar echte muziek. Studenten vertelden over hun leven aan het conservatorium in Cremona en lieten hun stem klinken. Liliane begeleidde onvoorbereid de Habanera uit Carmen. Het enthousiasme spatte ervan af en de “Carmen” kon ons verleiden met haar lonkende blik en zwoele stem. Haar stem was te groot voor de kleine ruimte!

Meer ingetogen was het concert door een Chinese violiste die op haar zelf gebouwde viool hemelse klanken liet horen op een hoog balkon in het ronde baptisterium. Haar verschijning en spel paste bij de ingetogen ruimte met prachtige akoestiek.

Met Dick en de gidsen zou het niet meer goed komen deze reis! De gids die ons rond zou leiden in Busseto stond bij het Verdi Museum en niet bij zijn huis waar wij stonden. Het wachten werd beloond. Wij leerden veel nieuws over Verdi. Dat hij prachtige opera’s heeft gecomponeerd wisten we al maar dat hij grondbezitter, weldoener en ondernemer van landerijen en veehouderijen was, dat wist niemand. Hij hield veel van de natuur en liet in zijn tuin exotische planten groeien, die er nog altijd staan. De druiven van zijn landerijen werden, ook op zijn terrein, tot wijn gemaakt. In de schuren stonden nog steeds de oude fusten.

Hij zou goede banden met de Italiaanse koning hebben gehad. Verdi was ook voor een verenigd Italië. De letters van de naam Verdi maken: Vittorio Emanuele Re D'Italia. De leus van de strijders voor een verenigd Italië.  Victor Emanuel II lukte het ook uiteindelijk om Italië te herenigen.

Zijn opera I Lombardi verwijst naar die politieke gebeurtenissen. In het huis lagen nog officiële documenten die zijn betrokkenheid bij de politiek bevestigden.

Hij liet zijn eigendommen en vermogen na aan verre familie. Kinderen had hij niet.

 Het hotel lag op loopafstand van het Gardameer. Een boottocht over het meer liet de schoonheid van de kust zien en bracht de groep naar een ander plekje met ook weer heerlijk weer en lekkere koffie met iets erbij. Het hotel in Garda was niet bepaald de viersterren waardig. De Duitse hotels voldeden beter aan dit predicaat.

Na een week met een hele fijne groep was het weer goed om in Nederland te komen. Thuis tikt het klokje toch altijd het beste. Chapeau voor onze chauffeur die ons veilig en goed overal heen heeft gebracht en ook goed de weg wist in de omgeving rond Garda!

 En dan Dick: musicoloog, gitarist, barman in de bus, troubleshooter en gids. Entertainer in de bus; met raadsels en mooie muziekfragmenten werd de reis toch iets minder lang. Van alle markten thuis en de rust zelve! Op de laatste avond kreeg hij zelfs de hele groep aan het zingen.

Alles bij elkaar een vakantie met mooie herinneringen en muzikale klanken. En de muziek van Monteverdi? Helaas dat cd’tje lag nog thuis!

Astrid

Den Haag 28 oktober 2018

 

terug
CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN
Arena 3.jpgGardameer.jpgGroepsfoto Italiëreis 2018 - 2.jpg
IMG_5890.jpgIMG_5894.jpgP1010401.jpg
P1010411.jpgP1010430.JPGP1010437.JPG
   
   
   
   
   
[1]