CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN

Nieuwjaars Muziekreis naar Luxemburg en Trier

Hotel, eten, slapen, excursies, concerten etc.

In Nederweert nam de buschauffeur een verplichte stop van 3 kwartier. Hij was al half Nederland doorgereisd voordat hij in Best de laatste reizigers had opgepikt.
Even een broodje met een goede kop koffie en........ daar gingen we weer. De bus in en in de regen de grote weg volgen naar Luxemburg.

Daar aangekomen kregen we in een lux ****hotel een kamer toegewezen

Voor ons, Duo Papilio, was het een hele klus om alle bagage uit de bus, op een kar, in de lift en naar de kamer te brengen. We hadden namelijk 6 koffers bij ons. Je zou denken wat een overdreven echtpaar, maar we hadden ze nodig.

Koffers voor:

een viool; een altviool; 2 gitaren; muziek, standaards, technische apparatuur, cd’s en één voor kleding.
Na al dit gesjouw en de reis eerst even uitrusten.
Twee grote bedden waar je ruim op kon liggen in een kamer waar geluiden van buiten niet stoorden. Een bijzonder luxe voor de gemiddelde musicus op tour. Wakker geworden eerst naar de ruimte waar we dezelfde avond moesten optreden.
Deze lag op de tweede verdieping. Een groot restaurant met jammer genoeg een slechte akoestiek. We zullen het er mee moeten doen zeiden we tegen elkaar, dus; instrumenten uitpakken, stemmen, muziekstandaards uitvouwen, muziekstukken selecteren en inspelen. Nog wat afspraken maken met de kok en de bediening om de juiste timing te maken tussen eten opdienen en optreden.

Al met al hebben we ons best gedaan hopelijk onze luisteraars een mooie avond bezorgd.
Als verrassing hadden we een compositie op naam voor Martie (de vrouw van de directeur van IC Productions, Klaas) gemaakt. Zij was zeer verrast en had nooit gedacht dat er ooit een compositie aan haar opgedragen zou worden.
Moe maar tevreden gingen we naar onze achtste verdieping om lekker te gaan slapen.

Zondag 31 december dag van de musical

Eerst een verrukkelijk ontbijt en aansluitend naar de lezing van onze musicoloog Dick over “Evita Perron”, de musical die we die avond zouden gaan bezoeken. Interessant en leerzaam. Met een muzikale afsluiting; een verjaarslied begeleidt op gitaar door onze veelzijdige reisleider. Wat wil je nog meer.

Met de bus naar het centrum, waar een diner werd geserveerd in één van de plaatselijke restaurants. Wel erg vroeg als je voor je gevoel net een groot en uitgebreid ontbijt achter de rug hebt, maar de overbekende schnitzel ging er toch wel in.

Met volle buik naar het stedelijk museum van Luxemburg. Een mooi bijzonder gebouw met veel glas en veel oude spullen. Iedereen heeft zo zijn eigen smaak, maar wij waren niet onder de indruk. Toch goed om weer eens te constateren dat Nederland erg mooie en bijzondere musea heeft.

Nog even in de stad gewandeld! Voor “gewone” mensen zijn de meeste kledingwinkels, ondanks de uitverkoop, erg duur. Gelukkig waren de meeste winkels al gesloten, dus kon je ook niet meer verleid worden.

Met de bus naar het theater voor de musical “Evita perron”. Een aanrader; een prima Engelse cast, zeer ervaren en mooie stemmen. Vooral de verteller (Che) sprong er bovenuit. Uitstekend orkest (band). Philien was wel wat teleurgesteld, omdat de violen digitaal werden geproduceerd op een synthesizer en als beroepsviolist knaagt dat aan je. Het is alsof je een portretfoto fotoshopt en verkoopt als een olieverfschilderij van een kundige, artistieke kunstschilder.
Maar, al met al, bijzonder prachtige composities van Andrew Loyd Webber, spectaculaire decors met technisch gave ideeën en belichting voor de Zuid-Amerikaanse sfeer.

Het geluid was voor veel van onze medereizigers veel te hard. Dit gebeurt bij veel theaterproducties. Op de één of andere manier willen geluidstechnici laten horen dat zij er ook zijn en maken juist door het te grote volume veel interessante muzikale frasen (met name de ingetogen stukken) jammer genoeg kapot.

Een bijzondere, fijne en muzikale avond werd afgesloten met een glas champagne op de begane grond van ons hotel om elkaar nieuwjaar te wensen.
Ook hier was het geluidsvolume van de disco op de tweede verdieping niet te harden. Misschien wel om te dansen, maar iedereen bleef uiteindelijk toch beneden hangen. Hoe laat iedereen naar bed is gegaan weten we niet. Wij lagen er relatief vroeg in.

 

Op naar Trier 1 januari 2018

Een prachtige stad met een bijzonder goede gids die niet alleen bijna alles wist, maar ook nog leuk uit de hoek kon komen. Haar Nederlands had een geinig accent, waardoor bepaalde zinnen nog grappiger werden. Zo begon ze met ons een “gelukkelijk” nieuwjaar te wensen. Na de excursie en wandeling door de stad naar de Moezel voor onze boottocht.

De laatste weken was er veel regen gevallen. In combinatie met smeltende sneeuw ontstond een hoge waterstand. De eerste loopplanken naar de rondvaartboten waren niet te bereiken. Maar wat verderop lag “onze” boot. We werden helemaal voorin de grote rondvaartboot gezet voor het uitzicht.
De boot zou vier uren varen en dat deed zij ook, maar we hebben wel ongeveer 5 of 6 keer hetzelfde traject afgelegd. Ik denk dat de hoogte van het water het niet toestond veel verder te varen dan de eerste brug. Afijn, op de boot kregen wij een diner, geserveerd door een dame die, zeer vermoeid, bijna op haar lippen liep. Elke keer twee, door de kok opgeschepte, borden werden door haar van achter op de boot naar voren gebracht. Het duurde dus nogal een tijdje voordat we allemaal aan het eten waren. Ook nog drinken bestellen. En maar lopen en maar lopen. Allemaal een beetje teveel voor haar alleen. De dame die ons bediende vertelde me later dat ze al de dag en nacht ervoor gewerkt had en dat dit eindelijk het laatste reisje was voordat ze met winterverlof mocht gaan. Nou zo zag ze er ook uit.

Op de boot werd veel gepraat en gediscussieerd. Weinig mensen keken naar buiten. De Moezel zag er niet jofel uit; geen blad aan de bomen, geen groen, geen sneeuw, wel regen en snel stromend water. Niet getreurd, we hadden het gezellig samen, zeker nadat de verwarming hoger werd gezet.

s Avonds hadden we het Nieuwjaarsconcert met het Triers Symfonisch Orkest. Veel muziek in driekwartsmaat (walsen), voor het merendeel uit de Strauss periode. Voor de meeste reizigers onder ons vlotte, leuke muziek, ongecompliceerd maar goed gespeeld.

Aan het eind van het concert werd nog een act uitgevoerd door de presentatrice met de dirigent. Voor mij was deze act niet echt het hoogtepunt van de avond. Schöne blauwe Donau en Radetzky mars waren de bekende knallers van dit Nieuwjaarsconcert.

De laatste dag 2 januari
Eerst nog even een lekker uitgebreid ontbijt, inpakken en dan naar de bus met weer alle zes koffers. Vertrek naar huis met als tussenstop Esch-sur-Sûre. Een interessant en mooi, oud plaatsje vlak bij de grens van Luxemburg met België. Er was een klein, mooi kerkje waar we werden gefêteerd op een Barok concert met wat uitschieters naar andere perioden. Blokfluit en kerkorgel stonden op het programma. Virtuoos speelde de blokfluitiste op haar sopraan, alt en tenor blokfluiten, begeleid door de organist.

Er is altijd een probleem voor organisten om de blokfluit bij te houden. Een orgel is nu eenmaal, door de bouw en de grote akoestiek van een kerk, trager dan een blokfluit of ander solo instrument. Veel van deze muziek is gecomponeerd voor blokfluit met begeleiding van klavecimbel en viola da gamba.
Die instrumenten kunnen met gemak solo instrumenten, zoals blokfluit, bijhouden.
Een uitschieter tijdens het concert was de moderne compositie voor blokfluit solo. Allerhande nieuwe technieken werden door de blokfluitiste op virtuoze wijze op het altaar gespeeld. Een voor musici interessante compositie.

Na één uur genieten en nog wat wandelen in het dorp kwamen we bij ons laatste restaurant dat speciaal voor ons was gereserveerd. Naast een driegangendiner met een lekker glaasje van onze reisorganisatie werd ook nog een cd van Duo Papilio geserveerd.

Naar huis met tussenstop Nederweert.

Een reis waar veel afwisselende muziek kon worden beluisterd. We hebben niet alle genres, stijlen en perioden gehad, maar er kwamen er toch heel veel voorbij.

Wij vonden het fijn om mee te mogen en voor jullie te spelen.

Misschien ooit tot ziens en horens.

Namens Duo Papilio: bedankt! 

oop Biegelaar:
Burgemeester Damsstraat 15-02
5037NP Tilburg
j.Biegelaar@gmail.com
+31(0)20289838

terug
CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN