Lentefestival Budapest
Budapest: Een stad die door de Donau in twee delen wordt gesplitst, Buda het heuvelachtige gebied met het beschermd historisch gedeelte en Pest het vlakke en het meest stedelijke gedeelte.
De Hongaren zijn verknocht aan paarden en wordt niet voor niets het paardenvolk genoemd. Bij de rondrit door de stad komt men veel standbeelden tegen van een ruiter ter paard.
Tijdens de rondrit worden verschillende locaties bezocht, het Heldenplein, het Vissersbastion en het plein bij het Royalpaleis. Tijdens het wandelen komt men langs veel gebouwen met een plaquette aan de muur waarop staat aangegeven Müemlek of monument. De wijk Buda is een beschermd wandel – en woongebied, men kan alleen via een slagboom de wijk met de auto of bus binnen komen en slecht één auto per woning. Op veel woningen is een Müemlek afgebeeld (monumentaal gebouw) en is ook bij de ramen de dikte van de muren te zien die soms 0.80 m. dik kunnen zijn. Hier is het Royal Palace waar bijzondere kunstwerken van Hongaarse schilders te zien zijn. Vanaf het voorplein heeft men een mooi overzicht op de Donau, parlement gebouw en aan de overzijde de wijk Pest.
Lentefestival: Na de omwenteling in 1986 van bezet naar een vrij Hongarije is dat uitbundig met zang en dans gevierd een traditie die nu jaarlijks wordt herdacht met het Lentefestival in de maand april. Tijdens de reis worden door ons drie Lentefestival concerten bezocht;
-
The King’s Singers, Engelse a capellagroep
-
The Sleeping Beauty, ballet van Tsjakovski,
-
Mozart Symphony en Violin concert
The King’s Singers in het Béla Bartok Concert Hall.
Een modern concertgebouw in een buitenwijk van Budapest en door het gebruik van hout het een natuurlijk en licht aanzicht geeft. Goede akoestiek zoals later zal blijken. Voor de pauze zong het ensemble in wisselende formatie werken van Thomas Morley, Thoma Weelkes, John Bennet, Max Reger en Ligeti György. Prachtige songs die door de wisselende zangstemmen bijzonder werd gewaardeerd en hoe de stem een bijzonder instrument is waarmee veel variatie kan worden bereikt.
het Béla Bartok Concert Hall Heroes Square of Plein van de Helden
Na de pauze eerst een optreden van de Saint Ephraim Male Choir opgericht in 2002 door de Hongaarse kerkmusicus en dirigent Tamas Bubno. Een koor dat verschillende prijzen heeft gewonnen en op veel verschillende plaatsen concerten heeft gegeven o.a. St. Petersburg, Warschau. Wat een geweldig koor om naar te luisteren en te kijken en ben vooral gecharmeerd door de geweldige baspartij.
Later de samenzang van beide koren met o.a. van Franz Biebl – Ave Maria liet ons horen. Wat een geweldige en goede combinatie van koren om te zien en te beluisteren.
Het gegeven applaus is bijzonder. Niet het geklap wat wij gewend zijn maar eerst gewoon geklap en vervolgens wordt een ritme aangegeven van langzaam naar snel geklap. Het applaus dat ook in andere zalen te horen zal zijn is waarschijnlijk typisch Hongaars.
Budapest de stad van Liszt, Bartok maar ook van Zoltan Kodaly maar ook van Paganini. De vroegere woning van hun is nu tot een museum ingericht en de moeite waard voor een bezoek.
Zoltan Kodaly archivaris en zangpedagoog die veel voor de kinderen heeft betekend en het do-re-mi heeft bijgebracht.
Franz Liszt was een piano virtuoos. Een museum die de verschillende piano’s van Liszt tentoon heeft staan. Van piano tot de harmonium tot zijn slaapgedeelte. Een aparte musicus die prachtige muziek heeft gemaakt.
Na een overheerlijk vijf gangen diner wat overheerlijk smaakte. De accommodatie en de bediening waren voortreffelijk en de wijn voldeed ook aan onze eisen.
Hierna op weg naar het Bartokmuseum gelegen in een buitenwijk van Budapest. Het huis staat op een heuvel, van waar een mooi uitzicht is op de groene omgeving. Vanwege de vele bezoekers is het huis verbouwd en in de aangebouwde glazen trapopgang hangt de laatste compositie van Bartok die op de Hongaarse vlag staat afgedrukt.
Een bezoek aan de synagoge en het Joods museum is een must voor deze stad. Indrukwekkend om te constateren dat van de 700.000 Joodse inwoner er ca. 600.000 niet meer terug gekeerd zijn. Men werd ter hoogte van het parlement gebouw aan de Donau gebracht en op de kade moest men de schoenen en jas afgeven. Vervolgens werd men hier neergeschoten of afgevoerd. Een monument van schoenen op de kademuur herinnert hier aan. In de museumtuin staat een metalen kunstwerk van takken met bladeren met op elk blad de naam van de omgekomen persoon. Indrukwekkend om te zien maar ook het lezen van de leeftijden van de omgekomen personen te weten van 0 jaar tot 93 jaar oud. Soms hele gezinnen.
Monument ter nagedachtenis aan de Joden St. Stefans Basiliek
In het centrum van het Pest gedeelte valt de grote St. Stephans basiliek op en een bezoek is het zeker waard. Binnen is veel goudversiersel te zien en de glas in lood ramen zijn in goede staat en vertonen mooie taferelen. Stephan is de eerste Hongaarse heilige waar de basiliek naar is vernoemd.
Bezoek aan het parlement gebouw waar iedereen voor de veiligheid wordt gefouilleerd. Een gebouw met veel pracht en praal. Waar voorheen een 1e en 2e kamer is tegenwoordig alleen een 1e kamer en kan nu in het overige deel rondleidingen worden gegeven. De parlementszaal wordt ook bezocht en de koepel in de zaal heeft een hoogte van 96 meter. Alle te bezichtigen zalen met hun plafonds zijn rijk beschilderd.
The Sleeping Beauty van Tsjaikovski in het Opera House.
Bij het betreden van het Opera House wordt men overweldigd van de inrichting en wordt eerst een wandeling gemaakt om alles te bewonderen voordat de zitplaats in de zaal wordt opgezocht.
De uitvoering door het Magyar Nemzeti Ballet is met discipline verzorgd en wordt met blijdschap uitgevoerd. De ontvangst van iedereen met een vrolijk ballet en wordt abrupt onderbroken door het bezoek van de slechte fee Carabosse. De lichte muziek wordt met haar opkomst zwaarder en benadrukt door haar zwarte kleding en afgewisseld met de lichtvoetige lichtblauw geklede Seringen fee. Met haar verschijning wordt ook de muziek lichter en vriendelijker. Gedurende de hele voorstelling wordt de muziek afgewisseld en is het prettig om te luisteren en te kijken naar de voorstelling van de Sleeping Beauty.
Vanaf het hotel werden wij met een bus naar de locaties gebracht en telkens is het opvallend hoe de bouwstijl is. De gevels zijn opgesierd met verschillende man- of vrouwfiguren, afgewisseld met bloemmotieven. Op een aantal gevels vind je een mooi fresco die prachtig is onderhouden. Ondanks de bezetting door het Russische communisme is er veel van het authentieke bewaard gebleven.
Uit de Art Nouveau-tijd zijn o.a. het Four Season Hotel of Gresham Palace, Astoria hotel/bar en het New York hotel/bar te bewonderen. Vrij toegankelijk en vriendelijk personeel die gewend zijn om je foto’s te laten maken. Mooi om te bekijken en te zen hoe alles in de bezettingsjaren bewaard is gebleven.
Liszt Academy met Kristóf Baráti en het Mozarteumorchester Salzburg
De Academy ligt aan een mooi plein, ook weer een mooi historisch gebouw. Een omgeving die aan ieder laat zien dat naast Liszt hier ook Paganini de violist uit Hongarije vandaan komt. De Paganini operette van Franz Lehar kan hier in het Academy gebouw zo worden opgevoerd. De Academy met Liszt zittend boven de hoofdingang die over zijn bezoekers goedkeurend kijkt bij het betreden van het gebouw. Wederom een inrichting met veel goud afgewisseld met beschilderde wanden en veel ornamenten.
Van W. A. Mozart zijn door het Mozartorkest Salzburg de Symphony no 34 in C Major K.338 en no 38 in D Major (Prague) K.504 uitgevoerd. Een enthousiast orkest die mede door hun dirigent tot muzikale hoogte punten werden gedirigeerd. De blik en geluiden van de dirigent waren soms in de zaal te horen en zijn uitspattingen tot een hilarisch gelach. Mede door het enthousiasme van de dirigent komt men tot muzikale hoogte punten.
De Violin Concerto no 3 in G major. K. 219 en Violin Concerto No.4 in D major, K.218 gespeeld door Kristóf Baráti zijn door hem subliem gespeeld. Wel de indruk dat hij nerveus was en daarom niet geheel zich zelf was. Een violist die in de toekomst nog veel van zich zal laten horen.
De laatste dag zijn wij nog teruggegaan naar het Plein van de Helden om de grote monumenten eens goed te bekijken en vervolgens het Citypark te bezoeken. Hier was braderie als afsluiting van het Lentefestival en ook een demonstratie van de politie, brandweer en de fanfare. In het park staat het Vajadahuyad Castle een monumentaal kasteel nu als landbouwmuseum ingericht. Tegenover het kasteel een prachtige kerk waarop de gevel Christus met zijn 12 apostelen staat afgebeeld. Het grootste landbouwmuseum van Europa met een prachtige gevel en de slotgracht wordt in de winterperiode als een ijsbaan gebruikt. Het kasteel Vajadahuyad Castle is gebouwd voor de Hongaarse Millenniumtentoonstelling van 1896.
In het Citypark is ook het Szechenyi Baths het grootste en oudste medicinale kuuroord van Europa met een prachtige Art Nouveau-inrichting. Door zijn felgele gevels een opvallend gebouw in het park die via een laan van monumentale platanen goed te bewandelen is.
Helaas was er geen tijd om dit alles te bezichtigen maar een volgende keer. Wij hebben genoten van de combinatie muziek uitleg, het zien en te horen. Een reis die voor herhaling vatbaar is en aan iedereen kan worden aanbevolen.
Hans Kapiteijn
Mei 2016