In de Sporen van César Franck
Cesar Franck 200 jarige herdenking
Onze reis naar Parijs van 30 mei tot en met 3 juni 2022
Maandag 30 mei
Na het niet-verschijnen van een taxi en de mededeling van onze reisleider Dick Hermsen dat ze toch al vertraging met de bus hadden, stapten wij opgewekt de bus in, die inmiddels was gevuld met medereizigers. Op weg naar Goirle. Kruip door, sluip door de straatjes van Goirle naar het Dorpshuis – Cultureel Centrum (lees: een niet meer gebruikte kerk). Daar kregen we een eerste Franck-kennismaking door Julia Achkinazy (piano) en Ephraim IJzerloo (cello) met als piéce de resistance de Vioolsonate van Franck (getransponeerd naar cello). Een weergaloos stuk muziek (voor diegene die het nog eens willen horen kijk op YouTube voor de uitvoering met Martha Argerich en Renë Capuchon). Als toegift toch nog een origineel werk voor cello en piano: Vocalise van Rachmaninov.En voort ging het weer naar Parijs (met stop in Hazeldonk) naar de wijk St. Ouen: Hotel Mercure.
Dinsdag 31 meiLezing van onze musicoloog Dick Hermsen over de componist Cesar Auguste Jean-Guillaume Hubert Franck (1820 – 1890). Sterk beïnvloed door Duitse tijdgenoten Wagner, Liszt en Bruckner maar voegde daar een eigen “Franse” stijl aan toe. Een aantal van zijn leerlingen zouden een belangrijk stempel drukken op de Franse muziek, zoals: Vincent d’ Indy, Ernest Chausson, Henri Duparc en vooral niet vergeten: Paul Dukas (u weet wel van de Tovenaarsleerling). Na afloop even de buurt verkennen o.a. met een levendige markt.Om 14.00 u instappen in de bus voor een rondrit door Parijs. Dat we door de eindeloze files en stoplichten toch nog wat hebben mogen zien van de bekende monumenten zoals Place de la Concorde, Eglise Madeleine, Trocadero, Eiffeltoren en (uit de verte) Dome des Invalides naar Montparnasse met Place Sorbonne en Pantheon naar Cimetière Montparnasse is vooral te danken aan onze chauffeur. Op het kerkhof het graf van onze Cesar met gebeeldhouwde kop. Daarna uitrusten op een terras. Verder per bus naar ons restaurant waar we werden getrakteerd met rauwe groenten en een portie rauwe gehakt. Heel gezellig. Rond 23.00 uur keerden we weer terug in het hotel.
Woensdag 1 juni
Vroeg op want we moesten op tijd in de kerk St. Clotilde zijn voor een orgelconcert met werken van onze Cesar door Olivier Penin. Groepsfoto en door naar weer een ander restaurant “Le Bourbon”, aan de achterzijde van de Assemblee. Na afloop per bus naar de Seine waar de boot van de Bateaux Mouches al voor ons klaar lag. Langs diverse bekende monumenten (waaronder de Notre Dame, nog steeds volop in de steigers) terug naar af.Na een korte rustperiode instappen in de bus voor een rit naar de Theatre des Champs Elysées voor een concertante uitvoering van de opera Hulda: een dramatische opera over dood en wraak in een Noors vertelling. Dick wist ons te vertellen dat in datzelfde theater in 1913 een beruchte opstand was uitgebroken naar aanleiding van de eerste uitvoering van het ballet Sacre du Printemps van Igor Strawinsky. Nadien is er niet zoveel meer gebeurd aan de inrichting van de zaal gezien de maat van de stoeltjes. De stoeltjes mochten rottig zijn, de muziek was wonderschoon. Zelf schreef ik het lange instrumentale intermezzo als mogelijke muziek bij een ballet, dat in die tijd gebruikelijk was bij opera’s. De opera werd uitgevoerd door Orchestre Philharmoniques de Liège en een koor uit Namen) als eerbetoon aan hun grote zoon Cesar Franck (geboren in Luik).
Donderdag 2 juni
Vandaag bezoek aan het Parijse conservatorium voor muziek in de wijk Villette. Maar tevens een blik werpen op het nieuwe gebouw van de Philharmonie (waar we ’s avonds naar toe zouden gaan). Een rondleiding in het conservatorium leidde ons naar studiekamers, verpozingsruimten, binnenplaats en zalen voor uitvoeringen door studenten. Na de lunch in een nabijgelegen restaurant een facultatief bezoek aan het museum voor muziekinstrumenten. Op tijd naar de Philharmonie waar we nu eens vroeg arriveerden. Via rondlopende gangen vonden we onze plaatsen met een magistraal uitzicht op het podium. Het concert werd verzorgd door het orkest Les Siècles, een orkest dat is opgericht met de bedoeling zoveel mogelijk te spelen op instrumenten die passen bij het uitvoerende werk. Vermoedelijk was dat ook de reden dat de pianopartij werd gespeeld op een (wat ik noem) “Pleyel”- vleugel. Persoonlijk prefereer ik een moderne vleugel voor de rondere en vollere klank. Maar bij het werk van Franck kan men zich die keuze indenken. (zie voor Variations Symphonique: YouTube: Jean-Yves Thibaudet), (voor Symfonie in d klein: Leonard Bernstein met Orchestre National). We hebben volop mogen genieten van een prachtig concert waarbij de vele mooie facetten van de muziek van Cesar Franck volledig tot hun recht kwamen.
Vrijdag 2 juni
Helaas naar huis. Het zal een lange dag worden maar we hebben kunnen genieten van een mooie reis.
Co Ridderikhoff