CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN

In de Sporen van Beethoven


 
Van dag tot dag

vrijdag
Frau van Well liet ons na aankomst veel van de levendige stad Bonn zien, tot de val van de Muur in 1989 regeringszetel van de BRD.

zaterdag
Aan het begin van onze Beethoven-bedevaart verzorgt Dick in ons hotel te Bonn (President Hotel) een boeiende inleiding op Beethoven’s turbulente leven en zijn onvergetelijke werken. Hij was altijd op zoek naar “grenzen” (Romantiek) en schreef meesterlijke sonates, kamermuziek, concerten, symfonieën en een opera.
We bezoeken het zeer bezienswaardige Beethoven-Haus, zijn geboortehuis, nu museum (met onder meer de luisterhoorns vanwege zijn groeiende, tragische doofheid). Er is daar een intieme stadstuin en een winkeltje met aantrekkelijke Beethoven-hebbedingetjes. We kochten er ansichtkaarten, onder andere van het mooie getekende portret (1818).
Het mooie concert “Hommage to Beethoven” in de Beethovenhalle (al aan het begin genoemd) besloot ons bezoek aan Beethovens geboortestad.
 
zondag
We reizen verder naar Wenen via Passau en Linz (Beethovenroute in 1792) en arriveren in ons 2e hotel (Hotel Wiental) te Pressbaum, waar we door het geduldig wachtende personeel – Tirools gekleed – allervriendelijkst ontvangen worden.

maandag
In de grote, beroemde stad Wenen (2 miljoen inwoners) krijgen we een uitvoerige stadstour o.l.v. Elga Reiter. Wenen: voor ons de stad van Haydn, Mozart, Beethoven. Dan volgt een heerlijke warme lunch in de gezellige (en voor de Mozart-reizigers) vertrouwde Zwölf Apostelkeller. Het Beethovenhaus is helaas in restauratie. Er volgt nu wat vrije tijd en een rustpauze. Leuke loopjes door het mooie en drukke centrum. En we leven toe naar Verdi’s La Traviata, ‘s avonds in de Wiener Volksoper, in een prachtige en ontroerende uitvoering. Wat een stemmen, wat een spel, wat een regie!

dinsdag
In het hotel verzorgt Dick – weer op zijn eigen toegankelijke wijze - een 2e inleiding, nu over het Strijkkwartet van Beethoven: harmonie en gevoel! Dan volgt een bezoek aan het “Haus der Musik”, een uiterst modern multimediamuseum, heel informatief. ‘s Middags het Kunsthistorisches Museum, sinds einde 19e eeuw in een schitterend Stadspaleis gehuisvest. Wat een rijk bezit, de gehele kunstgeschiedenis van Europa omvattend! Duidelijke bewegwijzering en toelichtingen. Een feest om er te vertoeven en, onder de grote, prachtige koepel, wat te drinken met het zicht op Wenens droomstad.
Tot besluit van ons bezoek aan Wenen genieten we ‘s avonds in de St. Annakirche van het jonge strijkkwartet “Vienna Impressions”. Zij spelen Beethoven, Mozart en... Bach’s geliefde Air als toegift.

woensdag
Door Oostenrijk en Tsjechië reizen we van Wenen naar Teplice, Beethoven’s kuuroord. In zijn koets duurde de reis zeven dagen (100 km per dag).
Ons 3e hotel (Hotel Prince de Ligne) kijkt uit op een intiem plein (Schlossplatz) met zicht op twee kerken en het regionale museum.

donderdag
In Teplice krijgen we een uitgebreide rondtour in de heilzame bergachtige omgeving en vervolgens een gedetailleerde stadswandeling (met onder meer een bezoek aan het badencomplex) o.l.v. de historisch zeer belezen Jutta Benesova. Op een authentiek plekje volgt in restaurant “Beethoven” de heerlijke lunch. Dan gaat ieder in de middaguren zijn eigen weg. In de vroege avond gaan we tot besluit van deze bijzondere Beethovenweek naar een mooi kamermuziekconcert van jonge musici van het Conservatorium. Zij spelen Beethoven en Dvorák, met grote overgave. We genieten en betonen onze dank met veel applaus en bloemetjes. Het concert kon worden gegeven dankzij de speciale relatie van Klaas Touwen met dit Conservatorium.
 
vrijdag
Afscheid! En dan... de lange terugreis: Dresden – Leipzig – Frankfurt – Kassel – Göttingen – Dortmundt – Essen – Zevenaar – Woerden – Zwolle. Ieder zal ‘s avonds heel voldaan en verrijkt zijn thuis gekomen.
Carla dankte namens ons allen Dick en Edgar voor deze mooie en zeer goed verlopen ICP-muziekreis. Ieder voelt weemoed, maar tegelijkertijd in de hoopvolle verwachting van een volgende “sporen”-reis!
 
Ons reisgezelschap
Het was aangenaam toeven binnen onze aardige groep. Allen zijn grote muziekliefhebbers: genieters, muziekamateurs, musici, kunstenaars (gitaar, trompet, piano, orgel, zang, gedichten en zo meer). Tijdens de Bonte Avond – aan het einde van de week in de lounge van het hotel in Teplice – laten velen bij een glas wijn hun muziekliefde blijken: met gitaarspel, zang, gedichten en zo veel meer. Zo’n avond (initiatief van onze reisleider) doet elkaar nog beter leren kennen en waarderen. Heel leuk en leerzaam.
 
Tenslotte
In een touringcar met 60 stoelen en 20 personen is het aangenaam reizen door mooie gebieden. Met koffie, thee, frisdrank en – in de namiddag – ‘n biertje en wijntje wordt de tijd prettig doorgebracht. Er wordt flink gebabbeld en gelachen. En Dick laat – heel fijn - de mooie pianosonates van onze geliefde Ludwig horen, gespeeld door Ronald Brautigam.
Ja, muziek brengt geluk!
 
Marth Meijer-Sengers
Dordrecht, oktober 2016

terug
CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN