CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN

Eerste kennismaking met deelname aan koorproject

Wat mij nog het meest heeft geraakt waren de Masterclasses. Het was de eerste keer op deze manier georganiseerd, De vier solisten en een gedreven “amateur” lieten ons kennismaken met hun kunde en kunst. Begeleid door Katje en Adriaan lieten ze zien en horen hoe zwaar hun werk is.

Zelden heb ik leerlingen gezien die zo gretig en zonder enig commentaar alle aanwijzingen opvolgden die hun werden aangeboden. Ze zongen al prachtig, maar tijdens de lessen werd er zoveel meer overgebracht, ook op de toeschouwers, het koor, dat alle emoties als, verwondering en bewondering, respect, ontzag, vreugde, verstilling, door menigeen werd ervaren. De voelbare energie, de gretigheid, de humor en ernst, geen gaten in een verschillend paar sokken kon daar iets aan af doen. Integendeel.
Het leidde tot een soort betovering. Tot tranen zelfs. Het niet uit te leggen wonder van muziek.

Tot nu toe hoor ik in mijn hoofd veel momenten die diepe indruk maakten, een gebaar, een super zuivere hoge noot van de sopraan in de basiliek, die de hele kerk vulde, vier jongelui die met hun tablets de sterren van de hemel zongen in de nis van de kapel van de basiliek.

Je kunt het niet uitleggen, niet aan de thuisblijvers en eigenlijk ook niet aan jezelf. Je doorvoelt het tot in je “’ziel”. En zo hoort het ook als het goed is.
Het meest voor de hand liggend is dan ook: Doe mee! Ga op reis, ga zingen en ervaar het zelf.

Het is recht uit mijn hart, dank voor alles, tot ziens,

Warme groeten,
Leny Hitzert, Rotterdam.

 

terug
CONCERTREIZEN
MUZIEK & CULTUURREIZEN
KOORPROJECTEN